kolmapäev, 25. juuli 2012

Šokolaadi-juustukook

Retsept pärineb siit: http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/07/vaarikamaitseline-sokolaadi-juustukook.html
Ja nagu selgus on sama kook ka ajakirja "Toit ja Trend" juuli-augusti kaanel. Kuna kook oli juba visuaalselt nii ahvatlev tuligi koogitegu ette võtta.

Põhi:

180 g šokolaadiküpsiseid
50 g tumedat šokolaadi
50 g võid


Täidis:

3 muna
1 dl suhkrut
400 g toorjuustu
300 g kakaoga kohupiimapastat
1,5 dl hapukoort
200 g tumedat šokolaadi

Töökäik:

Põhja jaoks haki või ja šokolaad ning sulata paksupõhjalises potis madalal kuumusel. Sega purustatud küpsistega. Suru segu 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi.
Täidise jaoks sulata šokolaad vesivannil.  Sega toasoe toorjuust ja suhkur vispliga ühtlaseks (sega, mitte ära vahusta!), lisa ükshaaval toasoojad munad, hapukoor, kohupiimapasta ja lõpuks ühtlase joana samal ajal hoogsalt vispliga segades sulatatud šokolaad. Kalla juustu-šokolaadisegu vormi sisse küpsisepõhja peale ja küpseta 170 kraadises ahjus u 50-60 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda ja hoia külmas. Kaunista meelepäraselt.

Minu tähelepanekud:

Retseptis on kirjas, et kook küpseb ahjus 50-60 minutit. Mina aga pidin lisama küpsemisajale 20 minutit, vastasel korral oleks kook keskelt pehme jäänud. Seega ahjude küpsemise ajad erinevad.

Maitse poolest aga tõeliselt hea kook, nagu koogi autor Silja kirjutas -suussulav ja seda ta ka oli!  


reede, 20. juuli 2012

Sidruni-kohupiimakook























Retsept on võetud raamatust "Nadja koogid 2". Väike muudatus on tehtud koogi põhjas on kasutatud Digestive küpsiste asemel šokolaadiküpsiseid.

Põhi:

200 g küpsiseid
100 g võid

Täidis:

3 muna
800 g kohupiima
10 g vanillsuhkurt
2 sidrunikoor
2 spl jahu

 Kate:

150 g hapukoort
100 g suhkurt

Töökäik:

Purusta küpsised, sega võiga. Pane 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja (kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi ja kõrgus tuli väga ok). Täidiseks sega kokku kohupiim, suhkur, munad, vanillsuhkur, riivitud sidrunikoor ja jahu. Vala tordipõhjale. Küpseta 175 kraadi juures 30-40 minutit. Proovi küpsust tikuga.  Sega hapukoor suhkruga ja kata sellega jahtunud kook.


Virsikukook























Originaalis on kook mõeldud mango tordina, kuid kuna kodus oli olemas virsikukompott, otsustasin mangod asendada virsikutega. 

Põhi:


150 g ladysfingers küpsiseid
125 g võid
20 g kookoshelbeid

Täidis:

600 g toorjuustu
300 g jogurtit
3 sl sidrunimahla
6 lehte želatiini
75 g suhkrut
1(väike) purk virsikukompotti


Kate:

virsikuželee

Töökäik:

Esmalt peenesta küpsised ning sega pehme võiga, saadud segu pane küpsetusvormi (kasutasin 24 cm vormi) põhja.  Retsept ei näinud ette küll põhja küpsetamist, kuid mina tegin seda siiski.  Küpsetasin põhja 175 kraadi juures 7 minutit. Küpsetatud põhjale puistasin peale kookoshelbed. Seni kuni põhi jahtus, valmistasin täidise. Sega omavahel kokku toorjuust, jogurt, suhkur ja sidrunimahl ning mikserda läbi. Samal ajal pane želatiinilehed umbes 5 minutiks külma vette. Lõika virsikutükid väikesteks kuubikuteks ning sega täidisesse. Pigista üleliigne vesi želatiinilehtedest, kuumuta vähese koguse veega želatiinilehed, seejärel kalla peene joana želatiin täidisesse samal ajal sega. Seejärel kalla kogu mass koogipõhjale ning lase tarretuda külmikus. Tarretatud koogi katsin pealt virsikuželeega.


pühapäev, 15. juuli 2012

Hapukoore-biskviidikook























Kook on valmistatud eriti lihtsal viisil. Esmalt on valmistatud biskviittainas (klassikaline biskviittainas). Jahtunud põhi on lõigatud kolmeks ning kihtide vahele on pandud hapukoor, riivitud sidrunikoor, suhkur ning peeneks hakitud šokolaad. 

Kreemi kogus:


400 hapukoort
suhkrut vastavalt oma magususe astmele
1 keskmise sidruni koor
60 g peeneks riivitud šokolaadi

Töökäik:


Esmalt valmista biskviittainas. Jantunud põhi lõika kolmeks kihiks. Sega omavahel hapukoor, suhkur, riivitud sidrunikoor ja peenestatud šokolaad. Seejärel määri kihtide vahele saadud kreem. Lasin koogil üle öö külmas seista ja järgmisel päeval katsin koogi servad ja pealmise kihi allesjäänud kreegiga. Kook on külgedelt kaetud röstitud mandlilaastudega. Pealmisele kihile puistasin peale riivitud valget šokolaadi. 









pühapäev, 8. juuli 2012

Šokolaadikook























Ääretult lihtne ja kerge vaevaga valmiv kook klassikalisel biskviitpõhjal, mis koosneb 5 komponendist.

Tainas:


4 muna
2 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:


šokolaadi-pralineeekreem

Töökäik:


Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged suhkruga koos tugevaks vahuks. Sega munavalge-suhkru vahu juurde munakollane. Ühenda omavahel jahu ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu munavahu hulka ja sega ettevaatlikult. Kalla taigen määritud küpsetusvormi ja küpseta 200ºC juures umbes 25 minutit.

Lase jahtuda ja seejärel eralda vormist. 


Jahtunud põhi lõika kolmeks ja kata kreemiga (igaks juhuks niisutasin põhjasid piimaga, et tulemus oleks mahlane). Mina hoidsin kooki üleöö külmikus. Tulemuseks väga hea, mahlane šokolaadikook. 



Kaneeli -ja moonisaiad























Kiirelt valmivad saiakesed. Täidiseks moon ja kaneel. Saiakeste tegemiseks on kasutatud 500 g lehttainast, sulatatud võid, suhkrut ja vastavalt siis mooniseemneid või kaneeli. Kogused sai pandud umbes. Küpsetatud 220 kraadiga 15 minutit. Tulemuseks väga maitsvad saiakesed, mis kadusid taldrikult imekähku. 




kolmapäev, 4. juuli 2012

Maasika plaadikook

Kui kodus juhtub olema pärmi ja maasikaid, mida keegi ei jõua enam ära süüa, siis tuleb ette võtta üks kiire maasika plaadikook.

 Pärmitainas:

20 g pärmi
2 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna
100 g võid
300 jahu



Kreem:

4,5 dl piima
6 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
30 g võid
3 väikese kuhjaga sl mannat
3 väikese kuhjaga sl jahu
3 muna
vanillsuhkrut

Peale:

maasikaid




Töökäik:

Kõigepealt valmistada pärmitainas tavapärasel viisil- pärm lahustada leiges piimas, lisada suhkur ja näpuotsatäis soola ning lahtiklopitud munad. Hakata lisama jahu, kuni tainas on veel puulusikaga segatav. Lisada nüüd toasoe pehme või ja silma järgi veel jahu ning sõtkuda, kuni tainas on elastne ja lööb käte küljest lahti. Tainas võiks jääda pigem pehme kui liiga kõva. Kui ta on piisavalt kerkinud, sõtkuda korralikult läbi, et õhumullid välja saaks, rullida ristkülikukujuliselt õhukeseks.
Samal ajal valmistada kreem. Piim lasta suhkru, soola ja võiga keema, lisada omavahel segatud jahu ja manna ning keeta tasasel tulel, kuni puder on valmis. Tõsta tulelt, valada juurde lahtiklopitud munad, maitsestada vanillsuhkruga ja kloppida ühtlaseks.
Aseta rullitud tainas ahjuplaadile, vala peale kreem ning lisada tükeldatud maasikad . Küpsetada 200 kraadi juures 35 minutit.