esmaspäev, 12. september 2011

Brooklyni öine ahvatlus





















Retesept on pärit "Koolibri koogiraamatust". Etteruttavalt võin öelda, et šokolaadikreem mis sisaldas maisijahu tundus mulle pisut võõrana. Ilmselt koogi taasküpsetamisel teeksin siin korrektiive. Kuid kõik on maitseasi!

Vaja läbeb:
100 g magedat toatemperatuuril võid
260 g peensuhkurt
2 muna
1/4 tl vanilliekstrakti
45 g kakaopulbrit
3/4 tl küpsetuspulbrit
3/4 tl söögisoodat
näpuotsatäis soola
170 g jahu
160 ml täispiima (3,5%)

Šokolaadikreem:

500 g peensuhkrut
1 spl kuldset suhkrusiirupit
125 g kakaopulbrit
200 g maisijahu
85 g tükeldatud magedat võid
1/2 tl vanilliekstrakti

Töökäik:
Kuumuta ahi 170 kraadini (gaasiahjul 3 aste). Vahusta või ja suhkur kannmikseris kergeks ja õhuliseks. Lisa ükshaaval munad, segades hoolikalt ja kaapides kausi külgedele kleepunud taigen vahepeal silikoonkaabitsaga lahti. Lülita mikser aeglasele kiirusele ja lisa vanilliekstrakt, kakaopulber, küpsetuspulber, söögisooda ja sool. Lisa pool jahust, seejärel kogu piim ja ülejäänud jahu. Vahusta korralikult, kuni kõik on hästi segunenud. Kalla taigen kolme vormi ja silu laia noaga tasaseks. Küpseta eelkuumutatud ahjus 25-30 minutit 170 kraadi juures. Lase kookidel veidi taheneda ja pane need siis restile jahtuma.

Šokolaadikreem: pane suhkur, siirup, kakaopulber ja 600 ml vett suurde kastrulisse ning lase keskmisel kuumusel keema tõusta, segades aeg-ajalt vispliga. Sega maisijahu 120-200 ml veega, vispeldades vett lisades pidevalt. Segu peaks olema vedela liimi konsistentsiga, nii et kui see liiga paks tundub, lisa vett (aga kokku mitte rohkem kui 250 ml). Klopi vähehaaval kakaosegusse keskmisel kiirusel (mitte suurel) kuumusel. Lase uuesti keema tõusta, vispeldades kogu aeg. Lase paar minutit pidevalt vispeldades keeda, kuni segu on üsna paks. Võta tulelt ja lisa või ning vanilliekstrakt. Kalla kaussi, kata toidukilega ja lase seista külmas, kuni kreem on täiesti tardunud. 

Lõika ühelt koogilt õhuke kiht maha ja jahvata köögikombainis pudiks. Aseta üks kook koogialusele ja kata see ühe neljandiku kreemiga. Aseta teine kook selle peale ja kata samuti ühe neljandiku kreemiga. Lisa viimane kook ja kata ülejäänud kreemiga terve kook pealt ja külgedelt. Raputa peale koogipuru ja hoia enne serveerimist kaks tundi külmas.

Minu tähelepanekud: 
Nagu juba eelpool sai mainitud, tundus mulle maisijahu maitse kuidagi võõras. Teiseks tuli šokolaadikreemi kokku nii palju, et seda lihtsalt jäi üle. Ja kolmandaks-originaalretseptis on kook 3 kihiline. Minu mees aga sõi kolmanda koogipõhja ära (pärast mõningasi läbirääkimisi lubasin tal seda teha) ja seega on minu kook 2 kihiline (aga vaatamata kõigele sellele jäi ikkagi kreemi päris palju üle). 

Mina küpsetasin koogipõjad 18 cm läbimõõduga koogivormis (originaalretsept näeb ette 20 cm koogivormi). Igaks juhuks immutasin koogipõhjasid piimaga (pigem mahlane kook, kui kuiv). Retsept lubab, et antud kogusest saab 10-12 lõiku.


2 kommentaari:

  1. Väga ilus kook ja isuäratav ka! See jäi mulle kohe koogiraamatust silma, aga siiani pole tegemiseni jõudnud. Võin vaid kinnitada, et šokolaadisõbra küpsised samast raamatust on lihtsalt ju-ma-li-kud!

    VastaKustuta
  2. tegin ka seda kooki tana ja meeletult magus tuli isegi poole kogusest suhkrust,kreemi jai minulgi yle ja kypsetasin 26 cm vormis.Minul tuli ka kahekihiline kook kuid isegi kui kolm kihti oleks sealt tulnud oleks ikka kreemi yle jaanud.
    Pohi on muidu jumalikult hea

    Sinu kook naeb vaga ilus valja

    VastaKustuta