teisipäev, 13. september 2011

Virsiku-brüleekreemikook




Retsept on leitud blogist Toidutegu, kus originaal kannab pealkirja: Mago-brüleekook. Kuna mina poest vajalikul hetkel mangopüreed ei leidnus, otsustasin minna kergemat vastupanuteed ja teha asendus virsikuga. Algses retseptis on koogipõhjaga nähtud pisut rohkem vaeva, kuid oli see siis mugavus või vana harjumuspärasus, kasutasin  mina põhjaks küpsiseid ja võid.
Siin siis algne retsept:

        Põhi:
240 g nisujahu
60 g tuhksuhkrut
150 g võid
1 muna
soola

Täidis:
400 g mangopüreed
3 munakollast
30 g maisitärklist
75 g suhkrut
150 g kohupiima
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 dl vahukoort
4 sl pruuni suhkrut

 Töökäik:
Sõelu jahu kaussi, lisa sool ja tuhksuhkur. Lõika külm või kuubikuteks ja haki jahuga segamini. Lisa lahti klopitud muna ning sega ühtlaseks tainaks (lihtsam on seda teha köögikombainiga). Vormi tainas palliks ja pane toidukilesse mähitult tunniks ajaks külmkappi.
Täidise jaoks klopi munakollased suhkru ja tärklisega lahti, lisa kohupiim, sidrunimahl ja -koor ning mangopüree. Vahusta koor ning sega ettevaatlikult täidisesse.
Rulli tainas õhukeseks kettaks ning tõsta 26 cm läbimõõduga pirukavormi, torka kahvliga põhja mõned augud, toesta ääred fooliumiga ning küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, alanda ahju temperatuur 140 kraadile ning küpseta kooki 45-50 minutit. Lase jahtuda. Enne serveerimist puista üle pruuni suhkruga ning pruunista leeklambiga või ahjus grillelemendi all.

Mina kasutasin põhjaks 200 g kaeraküpsiseid ja võid (olen jätnud üles tähendamata täpse võikoguse). Eelküpsetasin põhja 10 min 200 kraadi juures.

Minu tähelepanekud:
50 min. möödudes oli koogitäidis täitsa vedel. Otsustasin omal algatusel kuumust suurendada ja küpsemisaega pikendada. Seega kuumuseks sai nüüd 200 kraadi ja küpsemisajale lisasin 30 min. Peagi omandas koogi peamine kiht pruunikama värvuse. Kuna täidis tundus ikka veel vedel, lisasin veel küpsemisajale 10 min. 
Lasin koogil maha jahtuda ja kasutasin pruuni suhkru asemel valget suhkrut (minu testimine näitas, et tulemus jääb ilusam valge suhkruga. Kuid enam kui kindel olen ma ka selles, et kõik sõltub kogemustest). Kook sai endale peale šokolaadised triibud.  Vaatamata sellele, et olin omaalgatuslikult küpsemisaega ja temperatuuri tõstnud, oli tulemus siiski väga hea. Virsikukompott andis suurepärase kuldse kollase värvuse ja kook ise oli väga mahlane. Lõpptulemus oli mõnusalt magus-hapukas virsiku-brüleekook.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar