teisipäev, 4. juuni 2013

Maasika-beseetort mandlite, kodujuustu ja rukkibiskviidiga



Seekord on retsept leitud D-kokaraamatust ja paelus mind esmalt just oma visuaalse väljanägemise pärast. Beseetordi juures tegin nö katsetust. Küpsetasin kaks eraldi põhja (originaalretseptis on vaja põhja tainas jagada kaheks võrdseks koguseks), pealmises põhjas on rukkijahu asendatud kaerajahuga, alumine põhi on aga originaalretsepti järgi küpsetatud. Minule isiklikult meeldis kaerajahuga variant rohkem, aga lõppkokkuvõttes on see maise asi. Kaerajahust tehtud põhi on pisut rabedam ja tahab hella kohtlemist. Edukalt annab kodujuustu asendada ka tavalise kohupiimaga. Tulemuseks imemaitsev kook!

Põhi:

150 g võid 
50 g suhkrut 
3 munakollast 
1 dl piima 
2 dl rukkijahu 
1 tl soodat 
1 tl sidrunhapet

Vahusta toasoe või suhkruga (vähemalt 5 minutit), lisa munakollased ja vahusta, kuni suhkur on sulanud. Seejärel lisa vahustades piim. Sega jahu hulka sooda ja sidrunhape ning sõelu jahu või-munasegu hulka, kuni tekib ühtlane kohev mass. Jaota tainas kahte küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusvormi ja küpseta ühekaupa 175-kraadises ahjus 15 minutit.

Besee:

3 munavalget 
150 g tuhksuhkrut
0,5 laimi mahl 
50 g mandlilaaste

Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa laimimahl ja vähehaaval suhkur ning vahusta samal ajal pidevalt edasi. Viimasena sega sisse mandlilaastud. Aseta beseemass ühele tordipõhjale ja küpseta 100 kraadi juures 40 minutit ja jahuta vähemalt 30 minutit ilma kuumuseta paokil uksega ahjus. Besee peaks pigem kuivama kui küpsema, nii jääb see õhuline.

Kreem:

300 g kodujuustu 
360 g hapukoort 
100 g suhkrut 
0,5 laimi mahl 
300 g maasikaid
6 g želatiini
0,5 dl vett

Viiluta maasikad. Sega kodujuust hapukoore, suhkru ja laimimahlaga. Lahusta želatiin külma vees, sulata madalal temperatuuril ning sega kreemi hulka. 

Torti on mugavam kokku panna küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormis. Aseta kõige alla üks tordipõhi, määri sellele pool kreemist. Laota koogile viilutatud maasikad ja ülejäänud kreem. Kõige peale aseta beseega tordipõhi. Lase mõni tund jahedas seista.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar