esmaspäev, 4. juuni 2012

Marmorkook sõstarde ja valge šokolaadiga























Taas olen ette võtnud raamatu: "Võrratud koogid", kust pärineb ka see retsept. No mis teha, kui üks raamat sisaldab nii palju häid retsepte, mis kõik ootavad oma järge.Retsepti eessõnas on küll kirjas, et ahju pole selle koogi tarvis vaja kütta, ehk siis põhja pole vaja eelnevalt küpsetada, kuid mina teen seda järjepidevalt-kõik  küpsemist mittevajavad põhjad küpsetan ma järjekindlalt ära. Koogi põhja juures on tehtud väike muudatus, põhjaks sai kasutatud 210 g küpsiseid ja 80 g võid.

Põhi:

175 g kaeraküpsiseid
75 g võid

Šokolaaditäidis:


200 g valget šokolaadi
2 dl vahukoort
250 g kohupiima
3 želatiinilehte / 1 sl vett

Sõstratäidis:

300 g punaseid sõstraid
2 dl vahukoort
250 g kohupiima
1 dl suhkrut
4 želatiinilehte

Kaunistuseks:

punaseid sõstraid, sõstralehti























Töökäik:

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru küpsisesegu vormi põhja. Originaalretsept soovitab nüüd täidiste valmistamise ajaks tõsta vorm külmkappi. Minul rändas põhi 175 kraadisesse ahju 7 minutiks. Seejärel jahutasin põhja. 
Pane šokolaaditäidiste tarvis želatiinilehed 10 minutiks (mina hoidsin u. 6 minutit) külma vette likku. Sulata šokolaad kuumaveevannil. Vahusta koor, vala hulka pisut jahtunud šokolaadi ja mikserda läbi. Sega hulka kohupiim. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta 1 sl kuumas vees. Nirista želatiinilahus täidise hulka, samal ajal hoogsalt segades. Vala segu vormi küpsisepõhja peale ja lükka pind lusikaga tasaseks ( minul valgus täidis ühtlaselt ilusti ise laiali, ei mingit lusika abi). Kuna soovisin konkreetset vahet kihtide näol, siis tõstsin seejärel koogi esimese kihi valmimise järel külmkappi ja hakkasin tegema ettevalmistusi teise kihi jaoks. 
Pane ka sõstratäidise tarvis želatiinilehed külma vette likku. Kuumuta sõstraid, kuni kest pehmeneb ja eraldub mahla. Suru marjad läbi sõela ja lase saadud püreel jahtuda. Kuumuta paar supilusikatäit marjapüreed ja sulata selles kuivaks pigistatud želatiinilehed. Vispelda kohupiim, suhkur ja lõpuks želatiinilahus marjapüree hulka. Vahusta koor ja sega täidise hulka (mina lisasin siinkohal koheselt kogu marjapüree).Vala sõstratäidis vormi ning tõmba kahvliga õrnalt läbi mõlema täidise. Lase vähemalt 4-5 tundi tarretuda. Kaunista sõstardega.
Algselt tundus mulle, et pealmine kiht ei tarretugi piisavalt kõvaks ja vajub laiali...kuid rahu ainult rahu. Aja möödudes tarretus ka pealmine kiht ilusti ära. Tulemus rõõmustab kõiki tõelisi magusasõpru.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar