neljapäev, 21. november 2013

Tiramisu tort























Tiramisu tordi retsept köitis minu pilku koheselt, kui olin läbi lehitsemas värsket (november 2013.a) Oma Maitse ajakirja. Teadsin kohe, et pean selle ahvatlevana näiva tordi järele proovima ja mul ei tulnud pettuda!

Vaja läheb:

50  g võid
4 suurt muna
140 g peensuhkrut
1 tl vanilliekstrakti
100 g jahu
25 g kakaopulbrit
0,5 tl küpsetuspulbrit
veidi soola

Täidis:

1 sl Demerara suhkrut
75 ml espressot või muud kanget kohvi
4 suure muna kollast
75 g peensuhkrut
125 ml Marsalat
200 g alget šokolaadi
500 g masarponet
200 g tumedat šokolaadi
1 sl kakaopulbrit

Töökäik:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri võiga kaks 20 m koogivormi, kuid saad need kaks tordipõhja ka ühe vormiga ära küpsetatud, lihtsalt aega läheb rohkem. Sulata 50 g  võid ja lase veidi jahtuda. Vahusta mune, suhkrut ja vanilli 8 minutit või seni, kuni mass on kahvatukollane, paks ja kohev.
Sõelu muna hulka jahu-kakao-küpsetuspulbri-soolasegu, lisa ka veidi jahtunud või. Jaga tainas kahe vormi vahel või küpseta poolest tainast esmalt üks põhi ning siis sama vormiga ülejäänust teine põhi. Ahjus kulub 10-12 minutit või seni, kuni tainasse pistetud puutikk jääb puhtaks. Jahuta põhja esmalt vormis, siis kummuta metallrestile.
Täidise jaoks sulata kuumas kohvis Demerara suhkur. Tõsta munakollased, peensuhkur ja Marsala kausiga veevannile. Vahusta seda 5 minutit, et mass muutuks paksuks ja esialgsega võrreldes koguselt suuremaks ja kohevamaks. Tõsta tulelt ja kuumaveeannist ning vispelda seni, kuni täidis on maha jahtunud.
Sulata 100 g tükeldatud valget šokolaadi mikrolaineahjus või veevannil. Sega mascarpone kohevaks. Lisa mascarpone ja jahtunud sulašokolaad munavahule.
Lõika mõlemad tordipõhjad keskelt pooleks. Tõsta esimene kiht lahtikäiva põhjaga 20 cm läbimõõduga koogivormi. Pintselda üle kohviga ning aja laiali 3 sl mascarpone-munakreemi, puista peale 1 sl riivitud tumedat šokolaadi. Jätka nii seni, kuni tõstad vormi viimase, neljanda tordipõhja. Kata kook toidukilega ja pane vähemalt kaheks tunniks külma tahenema. Ka kreem tõsta külma.
Eemalda kook vormist ja tõsta tordialusele. Kata pealt ja külgedelt kreemiga. Riivi allesjäänud valge ja tume šokolaad ning kata sellega õrnalt surudes koogi küljed. Koogile peale raputa kakaopulbrit.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar