esmaspäev, 17. märts 2014

Vormikook värskete puuviljadega























Endist viisi raamatu "Hõrgud ja ahvatelevad koogid" lainetel. Seekordseks katsetuseks vormikook värskete puuviljadega. Selle koogi kreemi tegemine minu puhul ebaõnnestus, kuna klassikalist keedukreemi konsistentsi mul saada ei õnnestunud. Tuli päästa see, mis oli veel võimalik-lisada pisut jahu ja üks munakollane ja kogu kreem läbi küpsetada.

Vaja läheb:

üks portsjon liivatainast
(225 g nisujahu
1/4 tl soola
50 g tuhksuhkrut
120 g külma, tükeldatud magedat võid
1 suur munakollane
1-2 spl vett

Sega kausis kokku jahu, sool ja tuhksuhkur. Lisa või ja mikserda kuni tekib peenike puru. Lisa munakollane ja sõtku ühtlaseks, sitkeks tainaks. Lisa nii palju vett, et tainas muutuks siidiseks. Vormi tainast päts, mässi see toidukilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi.)


Kreem:

300 ml piima
3 suurt munakollast
nisujahu (kui aus olla tunde järgi, aga umbes 1 dl)
100 g suhkrut
1 tl vanilliessentsi

Kaunistamiseks:

500 g erinevaid värskeid puuvilju (viilutatult) või marju
100 g aprikoosimoosi.

Töökäik:

Valmista liivatainas ja küpseta see 23 cm läbimõõduga, laineliste servade ja lahtikäiva põhjaga koogivormis. Lase täielikult jahtuda, milleks kulub vähemalt tund aega.
Lase piimal suures kastrulis keema tõusta. Mikserda munakollased, jahu ja suhkur heledaks ja kreemjaks (võimalik vea koht oli ehk siin, kui jahu mõõtsin väikese kuhjana mitte nö. triiki, kreemjat massi ma mikserdamisel ei saanud). Kalla hästi aeglaselt peale kuum piim ning vispelda segamini. Kalla segu tagasi kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades 5-7 minutit, kuni segu pakseneb (minu segu ei paksenenud). Lisa vanill. Tõsta tulelt ja lase täielikult jahtuda, milleks kulub umbes tund aega (mina panin oma variandi kreemist ahju 200 kraadi juurde 25 minutiks, aja möödudes oli kreem ilusti läbi küpsenud). Kalla jahtunud kreem ühtlase kihina koogipõhjale. Säti puuviljad ilusa mustrina kreemile ja pintselda neid soojendatud moosiga.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar