pühapäev, 19. oktoober 2014

Apelsini-suhkrustatud puuvilja tort

Retsept on võetud raamatust" Külmkapitordid". See raamat on otsast lõpuni täis väga ahvatlevaid retsepte, mis vajaksid kõik järele proovimist. Nii tegin siis algust ka mina. Käesolevas retseptis on tehtud üks muudatus-suhkrustatud ingver on asendatud suhkrustatud puuviljadega.

Krõbe põhi:

150 g tumedat kuventüüri e. glasuurimisšokolaadi
80 g krõbedaid nisuhelbeid meega
2 spl toiduõli

Apelsini suhkrustatud puuviljakreem: 

3 (öko)apelsini (töötlemata, vahatamata)
100 g suhkrustatud (ingverit) puuvilju
500 g lahjat kohupiima
7 lehte heledat želatiini 
60 g suhkrut
250 g rasvast hapukoort
250 g vahukoort

Valmistamine:

Krõbeda põhja valmistamiseks haki kuventüür suurteks tükkideks ja sulata see, segades koos toiduõliga nõrgal kuumusel väikeses kastrulis veevannil. Sega nisuhelbed sooja kuventüüri hulka.
Aseta 26 cm läbimõõduga (mina kasutasin 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi) tordirõngas küpsetuspaberiga kaetud alusele. Pane krõbe mass tordirõngasse ja suru lusikaga kõvasti ühtlase paksusega tordipõhjaks. Pane tordipõhi külmkappi. 
Kreemi valmistamiseks pese apelsinid kuuma veega ja kuivata. Kahelt apelsinilt riivi peene riiviga koor, pärast seda koori mõlemad apelsinid, eemaldades täielikult valge koorealuse kiht. Lõika välja apelsinifileed ja pane kinnikaetult külmkappi. Ülejäänud apelsin poolita ja pressi sellest mahl välja. Suhkrustatud (ingver) puuviljad haki pisut väiksemateks tükikesteks. 
Sega kohupiim kausis apelsinikoore ja (ingveri) puuviljatükkidega. Pane želatiin pakendi oleva õpetuse järgi paisuma. pigist see kuivemaks ja lahusta see apelsinimahla ja suhkru segus segades väikeses kastrulis nõrgal kuumusel.
Sega želatiinimass kõigepealt umbes 4 spl apelsinikohupiimaga, siis ülejäänud kohupiima hulka. Lisa ka hapukoor, seejärel pane kreem külmkappi.
Kohe, kui apelsinikohupiim hakkab tarretuma, vahusta vahukoor ja lisa see kohupiimale. Pane kreem tordipõhjale ja silu ühtlaseks. Pane tort vähemalt 4 tunniks külmkappi.
Kaunista meelepäraselt nt. eelnevalt kõrvale pandud apelsinifileedega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar