pühapäev, 28. august 2011

Õunakringel

Järjekordselt "Oma Maitse" retseptiraamatut lehitsedes märkasin ühte väga ahvatlevat õunakringli retsepti, mida oleks olnud patt proovimata jätta. Seda enam, et ilusad, suured  ja mahlased õunad lausa ootavad, et neist miskit head valmistada.

Tainas:
5 dl piima
50 g pärmi
1 tl soola
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 tl kardemoni
16 dl (1 kg) jahu
200 g võid

Puru:
2,5 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g röstitud ja hakitud sarapuupähklieid
100 g võid

Õunatäidis:
5 suuremat õuna
50 g võid
1,5 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
määrimiseks muna

Töökäik:

Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku hulka pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas lööb käte küljest lahti. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes 30 min või kuni tainas on kerkinud kahekordseks.
Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 min võis. Tõsta tulelt ja jahuta. 
Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.
Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. Jahuta ja serveeri.
Jäin lõpptulemusega väga rahule. Ainus asi, mis esimesel korral ei õnnestunud, oli kringli kaunis kuju-põimikust jäi väga palju puudu. Aga ju see kõik tuleb harjutamisega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar