pühapäev, 9. detsember 2012

Kohvi-pralinee kreemikook



Käesolev retsept on järjekordselt võetud raamatust "Suur küpsetamisraamat".

Vaja läheb:

50 g võid
125 g sõelutud jahu
4 suurt muna
125 g peensuhkrut
1 sl lahustava kohvi kraanuleid

Pralinee:

50 g terveid blanšeeritud metsapähkleid
150 g peensuhkrut

Täidis:

500 g mascarponet
250 g sõelutud tuhksuhkrut
2 sl lahustuva kohvi graanuleid, lahustatud 1 sl keevas vees

Töökäik:

Kuumuta ahi 190 kraadini. Kasuta kahte 18 cm läbimõõduga lahtikäivat  küpsetusvormi (mina kasutasin siiski vaid ühte 20,5 cm vormi).
Pane munavalged puhtasse kaussi ja vispelda pehmete tippude moodustumiseni. Vispelda juurde üks munakollane, seejärel ülejäänud kolm munakollast. Lisa vispeldamist jätjates suhkur, 1 sl korraga. Vaht peaks olema piisavalt paks, et visplit välja võttes jääb selle pinnale jälg. Sega pool jahust lusikaga tõstes alt-üles vahu sisse.
Sega kohv sulavõiga, seejärel vala vedelik piki kausi servi segusse. Lisa ülejäänud jahu ja sega ettevaatlikult tainasse. Jaota tainas ettevalmistatud vormidesse ja küpseta 25 minutit, kuni koogid on kerkinud ja puudutades tahked. Kummuta valmis koogid traatrestile ja lase täielikult jahtuda.
Prelinee valmistamiseks vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puista sellele metsapähklid. Sulata suhkur paksupõhjalises kastrulis madalal kuumusel, raputades kastrulit paar korda, et suhkur ühtlaselt sulaks. Kuumuta, kuni moodustub kuldpruun karamell (liiga tume karamell muutub kibedaks). Vala karamell pähklitele ja jäta jahtuma.
Täidise valmistamiseks pane mascarpone ja tuhksuhkur suurde kaussi, lisa kohv ja vispelda ühtlaseks kreemiks. Lõika mõlemad koogipõhjad kaheks kihiks. Aseta üks koogipõhi serveerimisalusele ja määri peale veerand kreemist. Tõsta peale teine koogipõhi ja kata teise veerand kreemiga. Jätka samamoodi, kuni kook on valmis, jättes pealmiseks kihiks kreemi.
Murra pralinee kaheks-kolmeks tükiks ja pane need kilekotti. Purusta pralinee tainarulliga väikesteks kildudeks ja kasuta neid koogi kaunistamiseks.

Minu tähelepanek:

Vanast harjumusest olen koogipõhjasid immutanud erinevate vedelikega. Selle koogi põhi sai immutatud kangema kohviga (seda intensiivsem oli ka koogi üleüldine kohvimaitse). Tulemuseks oli mõnusalt mahlane kook,  mis polnud läägelt magus vaid just paras.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar