laupäev, 29. detsember 2012

Šokolaadi-hapukooretort
























Kui päkapikk poetab kuuse alla uue retseptiraamatu (tegelikult isegi kaks raamatut), siis ei jäägi muud üle, kui esimes hooga läbi sirvida kogu raamat ning siis hakata juba mõtlema, millist kooki esimesena proovida. Tegelikult on selles raamatus-" Suur väike šokolaadiraamat" hulganisti ahvatlevaid retsepte aga tuleb teha valikuid ja kuskilt pihta hakata. Seekord tuli valik lihtsalt, sest sellele koogile jäi püsima hoopis minu mehe pilk. Seega mõeldud-tehtud!

Põhi:

2  1/2 kl (375 g) suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
180 g tumedat šokolaadi 
180 ml magedat (toatemperatuuril) võid
350 g pruuni suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
3 suurt muna
1/2 klaasi (120 g) maitsestamata jogurtit

Kreem:

1  1/2 kl (375 ml) vahukoort
3 sl tuhksuhkrut
1/2 tl vanilliekstrakti
1 klaas (300 g vaarikaželeed või džemmi)-mina ei kasutanud!

Hapukooreglasuur:

350 g tumedat šokolaadi, hakitult
3/4 kl (180 ml)hapukoort
1  1/2 kl (225 g) tuhksuhkrut

Töökäik:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri kaks 23 cm ümmargust koogivormi võiga ja vooderda vormid küpsetuspaberiga. Sega suures kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Sulata šokolaad vesivannil ja tõsta jahtuma. Vahusta või koos pruuni suhkru ja vanilliga suures kausis keskmisel kiirusel kooretaoliseks. Lisa ühekaupa munad, kloppides iga lisamise järel muna kergelt sisse. Lülita mikser väiksele kiirusele ning sega järk-järgult sisse šokolaadisegu, seejärel jogurt ja kuivained. Jaga tainas vormidesse ja küpseta ahjus 30-40 minutit ehk kuni koogi keskele torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Aseta kook restile jahtuma.
Kreem: Mikserda vahukoor koos tuhksuhkru ja vanilliga suurel kiirusel kõvaks vahuks.
Hapukooreglasuur: Sulata šokolaad vesivannil ja tõsta kõrvale. Sega sisse hapukoor ja tuhksuhkur. Ära lase glasuuril täiesti maha jahtuda, siis on raske seda määrida. Lõika mõlemad koogid horisontaalselt pooleks. Aseta üks koogikiht serveerimisalusele, määri sellele kolmandik vaarikamoosi ja kolmandik vahukoort. Korda sama teiste koogikihtidega. Kõige pealmine kiht jääb kreemita. Määri hapukoore glasuur koogi peale ja külgedele/kaunista meelepäraselt!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar