laupäev, 8. detsember 2012

Šokolaadi-apelsinikook























Retsept on võetud raamatust "Suur küpsetamisraamat". 

Vaja läheb:

150 g jahu
75 g võid
50 g suhkrut
25 g kuldset tuhksuhkrut
noaotsatäis soola
1 apelsin (riivitud koor)
2 suurt munakollast

Täidis:

175 g mõrušokolaadi (hakitud)
175 ml 35% rõõska koort
75 g heledat rootoorsuhkrut
2 muna
1 sl Grand Marnier või Cointreau likööri

Töökäik:

Rulli tainas kergelt jahusel tööpinnal õhukeseks leheks ja vooderda sellega 20,5 cm läbimõõduga koogivorm. Torka tainasse kahvliga augud, aseta vorm ahjuplaadile ja tõsta 30 min. külmikusse. Kuumuta ahi 190 kraadini.
Küpseta koogipõhja ilma täidiseta, kuni see on kuldkollane. Pintselda põhjale veidi lahtiklopitud muna ja tõsta veel minutiks ahju. Võta vorm ahjust välja ja alanda ahju temperatuur 170 kraadini.
Täidise valmistamiseks sulata šokolaad keeva veega kastruli kohale asetatud kausis. Võta kauss kastruli kohalt ära ja jahuta 10 minutit. 
Pane rõõsk koor, rootoorsuhkur, munad ja liköör kaussi ja sega ühtlaseks. Sega järk-järgult juurde šokolaad, seejärel vala täidis koogipõhjale ja küpseta 20 minutit, kuni täidis on tahke. 
Serveeri soojalt või külmalt, puistates pinnale ohtralt tuhksuhkrut.

Minu tähelepanek:

Retseptis ettenähtud küpsemisaeg-20 minutit tundus mulle ilmselgelt vähe, sest kook oli ikka päris vedel keskelt. Seega lisasin küpsemisaega juurde, kuni täidis oli tahkunud.
Koogipõhjas on hästi tuntav apelsini maitset. Seega, kellele väga apelsin ei meeldi peaks selle kas ära jätma või kasutama väikeses koguses. Kook on šokolaadisõprade lemmik!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar