esmaspäev, 31. detsember 2012

Tiramisu kook



Koogi retsept pärineb raamatust "Suur väike šokolaadiraamat" ja tundus sama ahvatlev, kui eelmine retsept, mis pärines samast raamatust.

Vaja läheb:

1/3 klaasi (50 g) nisujahu
1/3 klaasi kartulijahu
5 suurt muna (valged ja kollane eraldi)
1 klaas (150 g) + 30 g tuhksuhkrut

1 tl värskelt pressitud sidrunimahla

Mascarpone kreem:

300 ml vahukoort
5 sl tuhksuhkrut
300 g mascarponet
1 tl vanilliekstrakti või mõni tilk essentsi
90 ml kohvilikööri
90 ml hästi kanget kohvi

Kaunistuseks:

100 g tumedat šokolaadi, noaga riivida

Töökäik:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 23 cm ümmargune koogivorm võiga ja vooderda küpsetuspaberiga. Sega kausis kokku mõlemad jahud. Mikserda munakollased koos 1 klaasi (150 g) tuhksuhkruga keskmisel kiirusel heledaks ja paksuks vahuks.
Seejärel vahusta munavalged, kuni tekivad pehmed tipud. Lisa järk-järgult ülejäänud tuhksuhkur ja sidrunimahl ning jätka vahustamist kuni moodustuvad kõvad tipud. 
Sega veerand munavalgevahust ettevaatlikult munakollaste juurde. Lisa munakollasesegule jahusegu ja sega korralikult läbi ning seejärel sega ettevaatlikult sisse kogu ülejäänud osa munavalgevahust.
Tõsta/vala tainas ettevalmistatud koogivormi ning küpseta kuni kook on katsudes kergelt vetruv (umbes 35 min). Võta kook ahjust välja ja aseta restile jahtuma. 

Mascarpone kreem

Vahusta vahukoor koos tuhksuhkruga, kuni moodustuvad pehmed tipud. Seejärel lisa mascarpone ja vanilliekstrakt ning sega korralikult läbi. Lõika kook horisontaalselt kolmeks. Sega omavahel kokku kohv ja kohviliköör. Aseta serveerimisalusele üks koogikiht, pintselda üle ühe kolmandiku kohvi-likööriseguga ning määri peale kolmandik mascarponekreemist. Korda sama ka ülejäänud kihtidega. Kaunista pealt šokolaadiga. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar