laupäev, 19. november 2011
Kreemjas toorjuustukook
Kookide-kreemjas toorjuustukook ja kook isadepäevaks puhul on tegemist praktiliselt ühe ja sama koogiga. Väikesed erinevused aga siiski on. Huvist katsetada seda minu jaoks imelist kooki, proovisin siis teha mõningaid muudatusi. Kreemja toorjuustu koogi põhjaks kasutasin seekord Digestive küpsiseid 145 g, võid 55 g. Täidisesse läks karamelliseeritud kondenspiimatoode"Dovgan" 397 g.
Lõpptulemusega jäin rahule, kuigi...algne retsept, mis pärines blogist-Armastus küpsetamise vastu (Mõnusalt kakaone kondenspiima-toorjuust) tundus parem, maitse asi!
pühapäev, 13. november 2011
Kook isadepäevaks
Käesolev koogiretsept on leitud blogist Armastus küpsetamise vastu. Selle koogi puhul piisas täiesti ainasast pilgust koogile ja see lausa kutsus end järele proovima. Lõpptulemus oli vägagi hea ja tuleb kindlasti ka kordusesse.
Põhi:
0.7 pakki Selga kakaoküpsiseid
60g võid
Täidis:
450g toorjuustu
4 muna
1 purk kondenspiima (397g)
Kate:
1.5dl hapukoort
4tl suhkrut
5-6tl kakaod ("Vilma" toodang)
Kattele lisaks röstisin mandlilaaste, mis said üle raputatud tuhksuhkruga.
Töökäik:
Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Purusta küpsised, sulata või ning sega või ja küpsisepuru omavahel kokku. Suru küpsisepuru koogivormi põhja.
Täidise jaoks vahusta toorjuust, lisa juurde munad ning viimasena vala hulka kondenspiim. Sega ühtlaseks ning vala koogivormi. Küpseta 160 kraadi juures 50-60 minutit veevanni kohal. Valmista kate. Selleks sega omavahel hapukoor, suhkur ja kakao. Vala kate koogile, aja laiali ning küpseta veel 5-7 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.
Täidise jaoks vahusta toorjuust, lisa juurde munad ning viimasena vala hulka kondenspiim. Sega ühtlaseks ning vala koogivormi. Küpseta 160 kraadi juures 50-60 minutit veevanni kohal. Valmista kate. Selleks sega omavahel hapukoor, suhkur ja kakao. Vala kate koogile, aja laiali ning küpseta veel 5-7 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.
reede, 11. november 2011
Ricotta kirsikook
Retsepti leidsin blogist: Elina köögis. Kook võlus mind juba esmapilgul ja see vajas kindlat järeleproovimist. Mina kasutasin retseptis ricottat (või siis soovi korral kohupiima). Kooki maitsesime mahajahtununa järgmisel päeval ja sai vaid kiidusõnad.
Tainas:
125 g võid
0,5 dl suhkrut
2,5 dl jahu
0,5 tl soola
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkurt
2 sl kakaod
Täidis:
300 gr ricottat (kohupiima)
200 g 10% hapukoort
2 muna
1,25 dl suhkurt
1 tl vanillisuhkurt
1 sl maisitärklist
200 g kivideta kirsse
Valmistamine:
Sega omavahel kuivained-jahu, sool, suhkur, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kakao. Seejärel näpi juurde külm või. Sega kõik purutaoliseks taignaks. Kuumuta ahi 200 kraadini. Täidise jaoks sega ricotta, hapukoor, suhkur, munad, tärklis ja vanillisuhkur. Vooderdasin lahtikäiva 24 cm koogivormi põhja ja ääred küpsetuspaberiga ning panin 3/4 tainast vormi põhjale ning valasin peale ricottamassi. Seejärel lisasin kirsid ning viimasena läks peale ülejäänud puru. Küpsetasin ahjus 50 minutit (originaalretseptis 40 min). Jahutasin koogi maha-maitsesime oli hea...aga järgmisel päeval oli veelgi parem!
neljapäev, 27. oktoober 2011
Kreemjas šokolaadikook
Originaalretsept pärineb blogist: Armastus küpsetamise vastu. Selle koogi järeleproovimine osutus ülimalt lihtsaks-esmalt pealus mind selle koogi täidise pehme tekstuur. Toorjuustu täidis tundus nii õhuline ja kerge, mis lausa kutsus järele proovima. Lõpptulemusega jäin väga rahule ja kindlati jääb see minu lemmikute nimistusse.
Põhi:
150g Digestive küpsiseid
75g võid
400g toorjuustu
2 muna
2sl suhkrut
100g piimašokolaadi
100g tumedat šokolaadi
1.4dl hapukoort
(1tl rummi) mõned tilgad brandy essentsi
Põhja jaoks purustada küpsised ning sega sulavõiga, vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru koogivormi põhja ja äärtele.
Täidise jaoks sega toasoe toorjuust ja suhkru omavahel. Teises anumas klopi lahti munad ja lisa toorjuustusegule, sega ühtalselt läbi. Sulata šokolaad vesivannil, lase veidikene jahtuda. Lisa sulašokolaadile hapukoor ja rumm/brandy essents. Vala šokolaadisegu toorjuustusegu hulka ja sega läbi. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Lülita kuumus välja ja lase koogil ahjus kinnise uksega tunnike järelküpseda. Võta kook ahjust, lase jahtuda ning aseta külmkappi vähemalt kaheks tunniks, soovitatavalt üleöö.
Täidise jaoks sega toasoe toorjuust ja suhkru omavahel. Teises anumas klopi lahti munad ja lisa toorjuustusegule, sega ühtalselt läbi. Sulata šokolaad vesivannil, lase veidikene jahtuda. Lisa sulašokolaadile hapukoor ja rumm/brandy essents. Vala šokolaadisegu toorjuustusegu hulka ja sega läbi. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Lülita kuumus välja ja lase koogil ahjus kinnise uksega tunnike järelküpseda. Võta kook ahjust, lase jahtuda ning aseta külmkappi vähemalt kaheks tunniks, soovitatavalt üleöö.
Kuna mulle tundub rummi maitse võõras, siis asendasin rummi brandy essentsiga.
pühapäev, 2. oktoober 2011
Kohvi-Mascarpone juustukook
Retsept pärineb raamatust "Juustukoogid"
Põhi:
100 g Digestive küpsiseid
30 g võid
Täidis:
200 g valget šokolaadi
250 g mascarpone`t
1 dl paksu hapukoort
0,5 dl espressot või väga kanget kohvi
4 želatiinilehte
1 tl vanillsuhkrut
Töökäik:
Põhi:
100 g Digestive küpsiseid
30 g võid
Täidis:
200 g valget šokolaadi
250 g mascarpone`t
1 dl paksu hapukoort
0,5 dl espressot või väga kanget kohvi
4 želatiinilehte
1 tl vanillsuhkrut
Töökäik:
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ühtlaseks. Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisesegu vormi põhja.
Sega omavahel toorjuust, hapukoor ja vanillsuhkur. Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette pehmenema. Pigista kuivaks ja lahusta kuumas kohvis. Sega sulatatud valge šokolaad toorjuustumassi hulka. Lisa kohvi-želatiinisegu.
Vala tainas vormi ja määri laiali. Hoia vähemalt 6 tundi kuni üleöö külmas. Kasta vorm korraks kuuma vette ja eemalda vormi servad. Kaunista meelepäraselt.
Minu tähelepanekud:
Kuna harjumusel on ikka tohutu jõud, siis tundus mulle selle koogi põhi vägagi õhuke ja seega lisasin küpiseid ja võid pisut rohkem (tundejärgi). Valminud kooki vormist välja võttes pidin jällegi tõdema, et on ikka üks õhuke kook see kohvi-mascarpone juustukas! Sellest tulenevalt teeksin sama kooki teisel korral kas väiksemasse vormi (kook tundub lihtsalt visuaalselt kõrgem) või kahekordistaks retsepti koguseid. Minu kook sai endale peale suhkrumassi katte.
Marmor-juustukook
Retsept pärineb raamatust "Juustukoogid"
Põhi:
130 g võid
0,75 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 munakollane
50 g tumedat šokolaadi
2,5 dl jahu
0,5 tl soola
Täidis:
500 g kohupiima
500 g maitsestamata toorjuustu
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 sl jahu
4 muna
0,5 dl piima
250 g hapukoort
100 g tumedat šokolaadi
Töökäik:
Põhi:
130 g võid
0,75 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 munakollane
50 g tumedat šokolaadi
2,5 dl jahu
0,5 tl soola
Täidis:
500 g kohupiima
500 g maitsestamata toorjuustu
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 sl jahu
4 muna
0,5 dl piima
250 g hapukoort
100 g tumedat šokolaadi
Töökäik:
Vahusta toasoe või, suhkur ja vanillsuhkur. Lisa munakollane ja sulatatud šokolaad. Jätka vahustamist ja lisa soolaga segatud jahu.
Määri tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit.
Täidise segamiseks sega kohupiim, toorjuust, suhkur, vanillsuhkur, jahu, muna, piim ja hapukoor ühtlaseks massiks. Tõsta kolmandik segust teise kaussi, vala hulka sulatatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Vala hele segu vormi ja kalla tume segu peale. Joonista terava noaga koogile 8-kujulisi ringe, et kaks kihti veidi seguneksid.
Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund. Jahuta avatud uksega ahjus 1 tund. Hoia torti enne serveerimist vähemalt 5 tundi kuni üleöö külmas.
teisipäev, 13. september 2011
Virsiku-brüleekreemikook
Retsept on leitud blogist Toidutegu, kus originaal kannab pealkirja: Mago-brüleekook. Kuna mina poest vajalikul hetkel mangopüreed ei leidnus, otsustasin minna kergemat vastupanuteed ja teha asendus virsikuga. Algses retseptis on koogipõhjaga nähtud pisut rohkem vaeva, kuid oli see siis mugavus või vana harjumuspärasus, kasutasin mina põhjaks küpsiseid ja võid.
Siin siis algne retsept:
Põhi:
240 g nisujahu60 g tuhksuhkrut
150 g võid
1 muna
soola
Täidis:
400 g mangopüreed
3 munakollast
30 g maisitärklist
75 g suhkrut
150 g kohupiima
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 dl vahukoort
4 sl pruuni suhkrut
Töökäik:
Sõelu jahu kaussi, lisa sool ja tuhksuhkur. Lõika külm või kuubikuteks ja haki jahuga segamini. Lisa lahti klopitud muna ning sega ühtlaseks tainaks (lihtsam on seda teha köögikombainiga). Vormi tainas palliks ja pane toidukilesse mähitult tunniks ajaks külmkappi.
Täidise jaoks klopi munakollased suhkru ja tärklisega lahti, lisa kohupiim, sidrunimahl ja -koor ning mangopüree. Vahusta koor ning sega ettevaatlikult täidisesse.
Rulli tainas õhukeseks kettaks ning tõsta 26 cm läbimõõduga pirukavormi, torka kahvliga põhja mõned augud, toesta ääred fooliumiga ning küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, alanda ahju temperatuur 140 kraadile ning küpseta kooki 45-50 minutit. Lase jahtuda. Enne serveerimist puista üle pruuni suhkruga ning pruunista leeklambiga või ahjus grillelemendi all.
Mina kasutasin põhjaks 200 g kaeraküpsiseid ja võid (olen jätnud üles tähendamata täpse võikoguse). Eelküpsetasin põhja 10 min 200 kraadi juures.
Minu tähelepanekud:
50 min. möödudes oli koogitäidis täitsa vedel. Otsustasin omal algatusel kuumust suurendada ja küpsemisaega pikendada. Seega kuumuseks sai nüüd 200 kraadi ja küpsemisajale lisasin 30 min. Peagi omandas koogi peamine kiht pruunikama värvuse. Kuna täidis tundus ikka veel vedel, lisasin veel küpsemisajale 10 min.
Lasin koogil maha jahtuda ja kasutasin pruuni suhkru asemel valget suhkrut (minu testimine näitas, et tulemus jääb ilusam valge suhkruga. Kuid enam kui kindel olen ma ka selles, et kõik sõltub kogemustest). Kook sai endale peale šokolaadised triibud. Vaatamata sellele, et olin omaalgatuslikult küpsemisaega ja temperatuuri tõstnud, oli tulemus siiski väga hea. Virsikukompott andis suurepärase kuldse kollase värvuse ja kook ise oli väga mahlane. Lõpptulemus oli mõnusalt magus-hapukas virsiku-brüleekook.
Tellimine:
Postitused (Atom)