reede, 9. märts 2012

Šokolaadi babka





Babka valmistamist olen juba mitmel korral edasi lükanud arvates, et tegu on ühe vägagi keeruka ja aegavõtva küpsetisega. Kuna aga külmikus oli poolik pärm, siis otsustasingi babka küpsetamisega algust teha. Retsept on kokku miksitud kahest retseptist. 2009.a "Oma Maitses" on ilmunud Heidi Pargi temaatiline retsept.

Tainas:

85 g pehmet võid
85 g suhkrut
4 munakollast
1 tl vanilliekstrakti
375 g nisujahu
50 g kaerajahu
19 g pärmi
1 tl soola
1,8 dl käesooja piima

Šokolaadikreem:

225 g tumedat šokolaadi
1 tl jahvatatud kaneeli
55 g pehmet võid
25 g suhkrusiirupit

Puiste:

50 g tuhksuhkrut
80 g jahu
55 g toasooja võid

Töökäik:

Hõõru toasoe või ja suhkur ühtlaseks. Lisa ükshaaval munarebud, peale iga munakollase lisamist vahusta segu 30 sekundit. Lisa vanilliekstrakt, sega läbi. Sega jahu ja sool nimg lisa või-suhkru-munasegu jahu ja soolasegule. Lahusta pärm käesooja piimaga ning lisa vähehaaval taina komponentidele.
Sõtku tainast umbes 5 minutit, kuni tainas on pehme, kuldne ja vetruv. Lase tainal soojas kohas kerkida umbes 2 tundi.
Šokolaadikreemi jaoks sulata veevannis šokolaad, lisa või ja lase sulada. Pane juurde siirup ja kaneel, sega kõik kokku. Kui võimalik temperatuuri mõõta, siis see peaks olema umbes 35 kraadi.
Puiste komponendid tuleb omavahel kokku segada.
Kerkinud tainas jaga 5-6 palliks. Rulli iga pall nii õhukeseks, kui saad ja määri taina pinnale vastav osa šokolaadikreemist. Soovi korral võib lisada ka pähkleid.
Keera tainas ettevaatlikult rulli ja vääna seda ettevaatlikult. Voldi rull kokku ja vääna veel  nii, et tekiks tainast krunn. Rohkema väänamise korral on šokolaadimustrid valminud babkas efektsemad. Aseta krunn küpsetusvormi (mina panin küpsetusplaadile ja babka kerkis laiusesse).
Klopi lahti üks munakollane ja lisa 15 g piima. Pintselda läike saamiseks kõik babka selle munaseguga üle ja raputa puiste babkale peale.
Aseta babka 175-kraadisesse ahju ja küpseta 25 minutit (jälgi küpsemisprotsessi, kuna ahjud on erinevad!). Küpseta seni, kuni babka sisetemperatuur on 82 kraadi. Võta ahjust välja, lase jahtuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar