esmaspäev, 28. mai 2012

Kihiline maasikakook

Mõni aeg tagasi leidisn väga ahvatleva kihiklise koogi blogist: http://zoozi-tegemised.blogspot.com, mida pidin kindlasti järele proovima. Ainus asi, mis ma selle koogi puhul kahtlesin olid pohlad. Ei oskagi öelda miks, aga soov asendada pohlad maasikate vastu tekkis mul kohe (mis ei tähenda seda, et pohlad oleks halb valik. Vahest oli marjade vahetus seotud ka sellega, et sügavkülmas ootab veel hulk marju oma kasutamisaega). Muudatused, mida tegin töökäigus, olid seotid vaniljekihi ja pealmise kihi osas ehk siis sai neid koguseid kahekordistatud.

Põhi:


2 muna
1 dl suhkrut
1,25 dl jahu

Maasikakiht:

5 lehte želatiini
2 dl purustatud maasikaid
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
250 g kohupiima
3 sl maasikasiirupit
2 dl 35 % rõõska koort

Vaniljekiht:

3 lehte želatiini (3+3 lehte želatiini)
2 dl vahustatavat vaniljekastet (2 dl+2 dl vaniljekastet)

Pealmine kiht:


1,5 dl maasikasiirupit (1,5 dl+1,5 dl maasikasiirupit)
2 lehte želatiini (2+2 lehte želatiini)

Töökäik: 

Esmalt valmista põhi. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ning sõelu õrnalt hulka jahu. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud kõrgema äärega koogivormi (kasutasin 24 cm lahtikäivat kandilist vormi) ja küpseta 175-kraadises ahjus 15-20 minutit. Lase valmis koogipõhjal täielikult jahtuda ja tõsta siis vormi tagasi.
Maasikakihi valmistamiseks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Purusta saumikseriga maasikad  sega suhkru ja vanillisuhkruga, ning lisa juurde ka kohupiim.
Kuumuta maasikasiirupit ja lisa lisa liigsest veest tühjaks pigustatud želatiinilehed ja sega kuni želatiin on sulanud. Veidi jahtunud želatiini-siirupisegu vala peene joana maaska-kohupiima hulka. Sega hästi läbi. Viimasena lisa vahustatud rõõsk koor. Kata valmis massiga koogipõhi ja tõsta külma tarretuma.
Vaniljekihi jaoks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Vahusta vaniljekaste tugevaks vahuks. Kuumuta mõned sl vett (nt. 2 sl) ja lahusta selles želatiinilehed. Veidi jahtunud želatiin sega peene joana vaniljevahu hulka. Kalla vaniljemass maasikakihi peale  ( vajadusel silu pind) ja tõsta külma tarretuma.
Pealmise kihi jaoks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette. Kuumuta maasikasiirupit ja lahusta selles želatiinilehed. Lase segul jahtuda leigeks. Siis vala etetvaatlikult vaniljekihi peale. Tõsta külma tarretuma.
Lase koogil seista külmas vähemalt 4 tundi, veel parem kui üle öö.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar