reede, 8. november 2013

Pähklitort























Seda kooki nähes ühe blogipidaja lehel köitis mind esmalt tordi visuaalne pilt (sedapuhku siis Sandra Veeremaa enda pistaatsia-mandli tort)-nii kaunis, nii ahvatlev jne. Blogipidaja on fotodega jäädvustanud  põhilised etapid kogu protsessist. Mina oma koogis pistaatsiapähkleid küll ei kasutanud, vaid asendasin need tesite pähklitega. Tulemuseks oli suurepärane kook!  Retsept on võetud SIIT

Pistaatsia Biskviit:

355 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
225 ml piima
 225 g küpsetusmargariini (toasoe)
280 g suhkrut 
4 muna (toasoe)
300 g pistaatsiapähkleid (kooritud, pestud, kuivatatud, hakitud)
1 tl pistaatsi ekstrakti (lisa piimale)
0,5 tl rohelist toiduvärvi (pulber)

Kreem:

200 g purustatud küpsiseid (mandli)
60 g sulavõid
 näputäis soola
400 g toorjuustu (toasoe)
400 ml vahukoort
200 g martsipani
80 g suhkrut

Töökäik:

 Kuumuta ahi 180 kraadi peale. Sega kaussi jahu, küpsetuspulber ja toiduvärv ning pane kõrvale. Vahusta või suhkruga (umb. 5 min.). Lisa ükshaaval munad, pidevalt mikserdades. Kuni kõik kenasti segunenud. Veerand osadena lisa jahu ja piim, samal ajal mikserdades, kuni tainas on mõnusalt kreemjas. Üks osa taignast vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainas peaks olema imeõhuke ja ühtlane. Raputa peale pähklid ning viska ahju umbes 13 minutiks. 
 Ülejäänud tainas vala ümmargusse koogivormi. Jää ootama millal plaadibiskviit välja tuleb siis läheb ümmargune biskviit ahju umbes 18 minutiks. Jahuta. Lõika biskviit väiksema koogivormi või noaga äärtest umbes 1-1,5 cm väiksemaks, et see mahuks teise vormi sisse, mille ääred on kaetud biskviidi ribadega. Lõika ümmargune biskviit terava noaga 3ks kihiks (minul ei õnnestunud kahjuks põhjasid kolmeks lõigata, seega vaid kaheks, kahe kihi jaoks jääb retseptis ettenähtud kreemikogust pisut paljuks).
Kui plaadi biskviit on täitsa maha jahtunud (muidu murdub) lõika 7,5 cm laiused ribad, mõõda täpselt ära, et mahuks kenasti äärtesse ja vahesid sisse ei jääks ning aseta ümmargusse, küpsetuspaberiga kaetud koogivormi seintele. Pistaatsiapähklid välimisele poolele.

Küpsisepõhi:

Martsipani-toorjuustukreem:
Lõika martsipan kuubikuteks ja viska koos toorjuustuga blenderisse. Vaja on ühtlast, siidist kreemi. Mikserda koor suhkruga tugevaks vahuks ning lisa martsipani toorjuustu kreem. Jaga kreem kolmeks.
Kui koogivormi ääred on kaetud pistaatsiabiskviidiga ja põhi küpsistega siis lisa esimesele kihile toorjuustukreemi ning biskviidi. Jälle kreem ja biskviit ja kreem ja biskviit. Immutasin biskviidi läbi piimaga, millele lisasin demerara suhkrut. Väga hea valik oleks piimale lisada brandyt või konjakit, see annab koogile alati mõnusa meki juurde.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar