laupäev, 10. november 2012

Tiramisu























Kui koju saab soetatud uus kokaraamat, siis ei jää muud üle kui hakata proovima uusi põnevaid retsepte. Seekord jäi minu pilk peatuma tuttaval nimel Tiramisu, mis visuaalselt (ja ka komponentide poolest) aga ei näe välja nagu klassikaline Tiramisu.

Põhi:

275 g mandliküpsiseid
75 g võid

Täidis:

700 g toorjuustu (mascarpone)
150 g peensuhkrut
3 muna (kollased ja valged eraldi)
25 g sõelutud nisujahu
3 sl tumedat rummi
1/2 tl vanilliessentsi
175 g mõrušokolaadi (kakaosisaldus vähemalt 50%)
1 sl jahvatatud kohviube
3 sl Tia Maria likööri või muud kohvilikööri

Töökäik:

1. Purusta küpsised köögikombainis, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Vooderda 23 cm küpsetusvormi (lahtikäiv) põhi ja küljed või-küpsisepuruga. Aseta täidise tegemise ajaks külmikusse jahtuma. 
2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Vispelda toorjuust ühtlaseks seguks. Lisa suhkur ja vispelda edasi ning lisa munakollased. Tõsta pool segust teise kaussi ja sega juurde jahu, rumm ja vanilliessents.
3. Sulata šokolaad keeva vee kastrulikohale asetatult, lase pisut jahtuda, seejärel sega juurde kohv ja kohviliköör. Lisa segu ülejäänud poolele juustusegule ja sega ühtlaseks.
4.Vahusta munavalged pehmete tippude moodustumiseni, seejärel sega pool vahust ettevaatlikult mõlemasse juustukreemi. Tõsta koogipõhjale vaheldumisi kuhjakestena mõlemat kreemi ning keeruta need noaotsaga kergelt segamini, luues marmormustri.
5. Küpseta kooki 45 minutit. Kui pind kipub liiga kergesti pruunistuma, kata kook pealt fooliumiga. 
6. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega jahtuma, kuni see on leige. Enne serveerumist hoia mitu tundi külmikus.

Minu tähelepanekud:

Võimalusel kasuta kindlasti amaretti küpsiseid,  mis annavad minu meelest enneolematult hea ja suurepärase maitse. Mina rummi koogi täidise sees ei kasutanud ja loodan, et maitse ei saanud seeläbi kannatada. Küpsemisajale lisasin aega juurde, kuna ettenähtud ajaks oli kook ikka veel liiga vedel (ka praokil ahjuuks poleks vist seda küpsemaks teinud). Samuti tundus mulle, et tumeda šokolaadist osakaalu võiks olla pisut vähem, kuna marmormuster ei joonistu nii hästi välja, kui oleks soovinud.
Tulemuseks aga oli minu meelest väga hea kook.























Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar