kolmapäev, 17. juuli 2013

Juustukook kaerahelbe põhja ja karamellikastmega


Sellele retseptile jäi minu pilk peale kui otsisin uusi ja põnevaid küpsetisi D-kokaraamatust. Ahvatlev retsept püüdis juba pilke esilehel, koogi autor Silja Luide. Minu kook sai endale peale (mõru)šokolaadikihi.

Põhi:

100 g võid
4 sl suhkruroosiirupit    
250 g kaerahelbeid 
50 g heledat või tumedata muscovado suhkrut

Haki või kuubikuteks ja sulata madalal kuumusel koos siirupiga. Lisa suhkur, sega, kuni see on sulanud, seejärel lisa kaerahelbed ning sega kõik hoolikalt ühtlaseks. Tõsta segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, silu pind ja aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma, et põhi taheneks.

Täidis:
600 g toorjuustu
200 g hapukoort
2 muna ja 2 munakollast
1 sl maisitärklist
2,2 dl  suhkruroosiirupit

Sega toasoe toorjuust ja hapukoor suhkruroosiirupiga segamini, lisa munad, munakollased ja maisitärklis. Vala juustukreem koogipõhjale, kata fooliumiga ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. Lase praokil uksega ahjus jahtuda ning enne serveerimist nirista koogile suhkruroosiirupit või karamellikastet.

Karamellikaste:
60 g heledat või tumedat muscovado suhkrut
80 g võid
60 ml suhkruroosiirupit
60 ml (vahu)koort

Tükelda või ja aseta koos suhkru ja mee või siirupiga kastrulisse ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni suhkur lahustub. Lase kastmel mõned minutid kergelt tulel podiseda (ära keeda!), et see pakseneks. Lisa (vahu)koor ja sega ühtlaseks. Sobib serveerimiseks nii kuumalt kui ka külmalt.


Minu tähelepanekud:


Kui kook oli ahjus olnud 60 min.ja olin eemaldanud fooliumi, siis minu üllatuseks oli täidis täitsa vedel. Seega lisasin küpsemisaega ca 25 min. ning tõstsin pisut temp.
Kook jäi ööseks külmikusse maitsestuma. Lahtilõikamisel on tükk tegu, et põhi (kaerahelbed) koos püsiks. Kange kohvi kõrvale paras magus suutäis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar