Sellele retseptile jäi minu pilk peale kui otsisin uusi ja põnevaid küpsetisi D-kokaraamatust. Ahvatlev retsept püüdis juba pilke esilehel, koogi autor Silja Luide. Minu kook sai endale peale (mõru)šokolaadikihi.
Põhi:
100 g võid
4 sl suhkruroosiirupit
250 g kaerahelbeid
50 g heledat või tumedata muscovado suhkrut
Haki
või kuubikuteks ja sulata madalal kuumusel koos siirupiga. Lisa suhkur,
sega, kuni see on sulanud, seejärel lisa kaerahelbed ning sega kõik
hoolikalt ühtlaseks. Tõsta segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse
koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, silu pind ja aseta
vorm täidise valmistamise ajaks külma, et põhi taheneks.
Täidis:
600 g toorjuustu
200 g hapukoort
2 muna ja 2 munakollast
1 sl maisitärklist
2,2 dl suhkruroosiirupit
Sega
toasoe toorjuust ja hapukoor suhkruroosiirupiga segamini, lisa munad,
munakollased ja maisitärklis. Vala juustukreem koogipõhjale, kata
fooliumiga ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Eemalda foolium ja
küpseta veel 15 minutit. Lase praokil uksega ahjus jahtuda ning enne
serveerimist nirista koogile suhkruroosiirupit või karamellikastet.
Karamellikaste:
60 g heledat või tumedat muscovado suhkrut
80 g võid
60 ml suhkruroosiirupit
60 ml (vahu)koort
Tükelda
või ja aseta koos suhkru ja mee või siirupiga kastrulisse ning kuumuta
madalal kuumusel pidevalt segades, kuni suhkur lahustub. Lase kastmel
mõned minutid kergelt tulel podiseda (ära keeda!), et see pakseneks.
Lisa (vahu)koor ja sega ühtlaseks. Sobib serveerimiseks nii kuumalt kui
ka külmalt.
Minu tähelepanekud:
Kui kook oli ahjus olnud 60 min.ja olin eemaldanud fooliumi, siis minu üllatuseks oli täidis täitsa vedel. Seega lisasin küpsemisaega ca 25 min. ning tõstsin pisut temp.
Kook jäi ööseks külmikusse maitsestuma. Lahtilõikamisel on tükk tegu, et põhi (kaerahelbed) koos püsiks. Kange kohvi kõrvale paras magus suutäis.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar