laupäev, 25. veebruar 2012

Piimašokolaadi-karamelli tort

Selle tordi leidsin ma blogist: http://maitsevseiklus.blogspot.com/. Nagu paljude teiste küpsetiste puhul köitis mind koheselt selle tordi välimus ja mis seal salata ka komponendid. Nagu tordi tegemise käigus selgus, ei kulgenud kogu protsess nii lihtsalt, kui algselt olin arvanud. Siinkohal oli mul hea meel, et lahke blogipidaja oli mind nõus telefoni teel juhendama. 
Pean tunnistama, et jäin jänni karamellikreemi tegemisel ja täpsemalt siis suhkru sulatamisega. Nagu selgus, tuleb suhkrusulatamise juures hoida temperatuur pigem madalamal astmel ja sulama hakanud suhkrut ei segata! Minu sulatatud suhkrule tekkisid sisse "suhkrukristallid", mis lõpptulemusena ei kavatsenudki karamellistuda. Läbi raskuste õnnestus siiski päästa karamellikreem, mis maitseomadustelt oli ikkagi väga hea.
Algretsepti mugandasin vaid pealmise katte osas ehk siis šokolaadikreem, mis originaalretseptis koosnes vahukoorest (3dl) ja piimašokolaadist (300 g), sai minul tehtud hapukoore, suhkru ja kakaoga. 

Pähkli-kakao muretainas:


80 g toasooja võid
50 g suhkrut
3 sl jahvatatud metsapähkleid
1 muna
130 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 sl kakaod


Karamellikreem:

200 g suhkrut
2,5 dl vahukoort
50 g võid
2 muna
1 munakollane
2,5 sl jahu 

Šokolaadikreem:

1,5 dl hapukoort
4 tl suhkrut
5-6 tl kakaod (mõrkjas)



Töökäik:


Põhja jaoks mikserda või vahule ja lisa tuhksuhkur ja jahvatatud pähklid (mina kasutasin köögikombaini). Lisa muna, sõelu juurde omavahel ühendataud jahu, kakaopulber ja küpsetuspulber. Vormi tainas palliks ja pane toidukilesse mähitult (algretseptis soovitavaltüleöö) paariks tunniks külma. 
Vooderda ümar koogivorm (mina kasutasin 24 cm vormi) küpsetuspaberiga ja suru tainas koogivormi põhja. Eelküpseta põhja 160 kraadi juures 15 minutit. 


Karamellikihi jaoks pruunista suhkur kuivas potis pruuniks karamelliks. Lisa toasoe koor ja võitükid, sega läbi ja lase segul jahtuda. Klopi kausis munad ja munakollane lahti, sega juurde jahu ja sega jahtunud karamelli hulka. Vala segu eelküpsetatud põhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 25 minutit

.
Šokolaadikatte jaoks sega omavahel hapukoor, suhkur ja kakao. Vala kate koogile, aja laiali ning küpseta veel 5-7 minutit. Pane kook vähemalt tunniks külmkappi.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar